ПОМОЗИМО ЂУРИШИ

ПОЗИВОМ НА БРОЈ 1412 ДАРУЈЕТЕ 1 КМ ЗА ЛИЈЕЧЕЊЕ ЂУРИШЕ ТЕПАВЧЕВИЋА ИЗ ГАЦКА

ПОМОЗИМО ДРАЖЕНУ

Оболелом Мостарцу је потребна наша помоћ

Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

ХЕРОЈИ У РАТУ ХЕРОЈИ И У МИРУ

У петак 24.11.2017. године у просторијама Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији чије је сједиште у Новом Саду млади из овог Удружења организовали су 4. по реду акцију добровољног давања крви у Новом Саду.

У организацији ове акције учествовао је већи број младих активних чланова Удружења. Велико искуство у организацији ових хуманих активности добили смо током љетошњих акција у Херцеговини гдје смо у сарадњи са локалним организацијама, у 5 акција прикупили 235 доза драгоцјене течности истиче Бојан Миленић један од организатора акције.

На данашњу акцију, која је трајала 4 сата, укупно се одазвало 71 давалац а послије обављених љекарских прегледа крв је дало 58 младих.

Ову акцију смо посветили свим борцима Митровданске офанзиве а међу данашњим даваоцима имали смо и учеснике те офанзиве. Један од њих је наш редовни давалац Миљан Буха. Миљан је рођен 1976. године у Мостару, одрастао у Гацку и са својих 17 година као борац Војске Републике Српске у ратном вихору добровољно стао на браник своје отаџбине. Са непуних 19 година бива тешко рањен на Невесињском ратишту и дуго се опорављао у Клиничком центру Подгорица. Миљан Буха добро зна шта значи дати некоме крв и примити крв која ти живот спаси! Управо то примјењује и овдје, желећи на тај начин да покаже да нисмо заборавили своју земљу, свој народ и своју Херцеговину. Границе су само линије у атласу и ништа више.

На акцију давања крви су дошли и чланови ДДДК ''Гацко'' из Гацка са којима су млади из Удружења врло успјешно организовали акцију у Гацку, у августу гдје је том приликом сакупљено невјероватних 143 дозе крви што можда представља и најуспјешнију акцију у Херцеговини. Испред овог друштва у акцији су учествовали Мирослав-Хрго Вуковић, Младен Вуковић, Бранко Чабрило и Драган Бољановић.

Велика подршка нашој акцији дошла је од Адвокатске канцеларије Небојша Радовић гдје је поред нашег Марка Никчевића још 15 запослених из ове фирме учествовало у акцији.

Акцију су својим присуством подржали Петар Пејо Бајчетић један од оснивача нашег Удружења, Данило Чабрило и новоизабрани предсједник Удружења Божидар Божо Миловић. У акцији су поред наших земљака учествовали и наши пријатељи, колеге...

И за ову прилику за све даваоце смо припремили захвалнице као и по традицији уштипке-приганице са херцеговачким сиром из мјешине.

Сви али буквални сви даваоци послије ове акције су се вратили својим свакодневним обавезама, неко је отишао на посао, неко на предавање а неко и на испит иако су прави испит зрелости и хуманости положили са највећом оцјеном. То је још један доказ да ови млади, али велики људи су крв дали јер имају развијену хуману свјест а не због неке привилегије, неког папира и слободног дана.

И ОВОГА ПУТА ХУМАНОСТ СМО ПОКАЗАЛИ НА ДЈЕЛУ ШТО ЋЕМО ЧИНИТИ И У НАРЕДНИМ ГОДИНАМА ЈЕР НАС НА ТО ОБАВЕЗУЈУ ХЕРЦЕГОВАЧКИ ГЕНИ.

  Фотофрафије са акције

Контакт информације

 • Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији
  21000 Нови Сад, Србија
  Адреса: Радничка 49
  Телефон: 021/6619-322
  Факс: 021/6619-322
  Email: udrsrbherc@gmail.com