ПОМОЗИМО ЂУРИШИ

ПОЗИВОМ НА БРОЈ 1412 ДАРУЈЕТЕ 1 КМ ЗА ЛИЈЕЧЕЊЕ ЂУРИШЕ ТЕПАВЧЕВИЋА ИЗ ГАЦКА

ПОМОЗИМО ДРАЖЕНУ

Оболелом Мостарцу је потребна наша помоћ

Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији

РАЗЛОЗИ ОСНИВАЊА УДРУЖЕЊА И АКТИВНОСТИ У ПЕРИОДУ РАТНИХ ЗБИВАЊА У ХЕРЦЕГОВИНИ

Почели смо да се окупљамо на овим просторима у јулу 1991, али не због овога што сада чинимо, него због оног злог времена, када су наша браћа и рођаци у Херцеговини натерани да загазе у невоље ратне.

О, мој сине Краљевићу Марко,
У свате се иде на весеље,
На кумство се иде по закону,
На војску се иде од невоље.

Тешка нас је брига окупила, и ми смо се са подручја Војводине масовно одазвали да им будемо "комора", јер све што је било за војску у Херцеговини, морало је на фронт - привреда је замрла. Прикупљали смо све оно што им је било потребно. Нијесмо их могли оставити - била би то тешка срамота, јер ми који смо после Првог и Другог светског рата отишли из Херцеговине, јесмо је напустили, али она није изашла из нас, ни до данашњег дана. Иако смо завољели ову прекрасну многонационалну равницуи доживљавамо је као различитост "која јесте пуноћа свијета и дивно обиљежје живота". Тих ратних година, Херецговачки корпус је бранио српска села и градове од усташких насртаја на Требиње и Невесиње, бранио и одбранио, али по цену онога што се ником не поклања - својим животима.

Народ Војводине нас је братски подржао и придружио нам се у акцији прикупљања помоћи борцима и народу Херцеговине. У овом овдашњем народу се знало да је та братска веза одавна. Није се заборавила порука Светозара Милетића када је требало подржати херцеговачке устанике у другој половини 19. века - "Брату брат, а Турчину рат". Херцеговачким устаницима послао је златним словима, рукама жена из Кола српских сестара, извезену заставу. Заставу под којом су се устаници борили и отерали турско царство из Херцеговине. Многи су добровољци из Војводине учествовали, чак их је било и на командним положајима. Шутњу српске владе о херцеговачким устаницима најупечатљивије је осудио један Банаћанин из Српске Црње: "Падајте браћо" остаће у нашим срцима као неизбрисив траг љубави банатског народа кога је представљао Ђура Јакшић.

Помоћ је била вишеструка, и материјална и културна и морална. Наши књижевници су их обилазили и поручивали им "да ће у овом рату победити онај коме Бог прихвати руку да не застрани у нејач и злочин".

Удружење је братски прихватило избегле Србе преко Дрине, јер смо разумели њихову подвојеност - не знају да ли им је теже што су овдје или што нијесу тамо. Ово овдје нису завољели, а оно тамо нијесу заборавили.


Удружење данас ради на одржавању културних веза са старим завичајем.

Били смо са њима када им је са Острога "сишао" свети Василије Острошки у своју Херцеговину. Били смо са њимаи када је принц пјесника Јован Дучић пренесен из Америке у новоподигнуту задужбину - Херцеговачку Грачаницу.

Поред организационог јачања Удружења (оснивање повереништва и разних комисија), бавимо се и издавањем оних и онаквих дјела која су у функцији афирмације српског народа, а те књиге су сведочанство о истини и свијетлим примјерима нашега народа у својој прошлости. Наравно, ова дјелатност не би била могућа без свесрдне подршке бројних донатора (чланова нашег Удружења).


Поводом 20 година постојања удружења

Монографија аутора Николе Асановића
Кроз источну Херцеговину

Манифестација
Са извора херцеговског

 • Чланак из новосадског листа Дневник, јул 1991.

  Оснива се Удружење Срба из Херцеговине

  Оснивачка скупштина заказана за суботу, 13.јул у Новом Саду. - За очување идентитета српског народа у Херцеговини.
  Да ли ово сулудо време тера људе својим коренима или је силаском тоталитаризма с политичке сцене ослобођења исконска жеља српског народа да сачува свој идентитет? Или од свега помало? Тек, још једно завичајно удружење Срба заживеће на овим просторима. У суботу, 13. јула, у Новом Саду основаће се удружење Срба из Херцеговине. Ово време захтева да се успостави трајна веза са завичајем, да се сачува сопствени идентитет, али и српског народа у крајевима где су и наши корени. - каже председник Иницијативног одбора Удружења срба из Херцеговине Ратко Тепавчевић. У Иницијативном одбору кажу да је скупштина брижљиво припремљена, тако да ће свака намера, обојена страначком припадношћу, остати по страни. Бољи би термин био надстраначка - наглашава председник Комисије за израду Статута Војо Вукоје. - Заиста нам је намера да превазиђемо све страначке погледе и њихове интересе. Основни задаци Удружења произилазе из жеље Срба из Херцеговине да успоставе трајну сарадњу сазавичајем. То, наравно, подразумева привредну, културну, информативну и сваку другу сарадњу. С обзиром на то да смо ми надстраначка организација, за очекивати је да ћемо сарађивати са истом таквом организацијом у Херцеговини. То је Српско национално вијеће,са седиштем у требињу, и већсмо успоставили контакте с његовим председником Божидаром Вучуревићем.
  Херцеговина је једно од најнеразвијенијих подручја у централној југословенској републици. Полазећи од ове чињенице, и прва одредница у сарадњи Удружења са завичајем односиће се на сваковрсну помоћ Србима у завичају. То подразумева и очување идентитета српског народа у Херцеговини, очување његове традиције, културе и језиа, супротстављање свакој злоупотреби власти, угрожавању права, слободе и равноправности... Посебна пажња усмериће се на развој информативне делатности, ради потпуног истинитог и правовременог обавештавања о збивањима у Херцеговини.

Контакт информације

 • Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији
  21000 Нови Сад, Србија
  Адреса: Радничка 49
  Телефон: 021/6619-322
  Факс: 021/6619-322
  Email: udrsrbherc@gmail.com