ПОМОЗИМО ЂУРИШИ

ПОЗИВОМ НА БРОЈ 1412 ДАРУЈЕТЕ 1 КМ ЗА ЛИЈЕЧЕЊЕ ЂУРИШЕ ТЕПАВЧЕВИЋА ИЗ ГАЦКА

ПОМОЗИМО ДРАЖЕНУ

Оболелом Мостарцу је потребна наша помоћ

Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији

РЕАГОВАЊЕ СРБА ИЗ ХЕРЦЕГОВИНЕ У СРБИЈИ ПОВОДОМ ХАПШЕЊА БОЖИДАРА ВУЧУРЕВИЋА

Удружење Срба из Херцеговине, њихових потомака и пријатеља у Војводини, са седиштем у Новом Саду, као и Завичајни клубови Гачана, Требињаца, Невесињаца, из Београда, и других су, у више места, организовали масовне протесте изражавајући огорчење на званичнике Србије на свим нивоима због безразложног хапшења првог демократски изабраног градоначелника општине Требиње и председника САО Херцеговина, песника Божидара Вучуревића. Протести су одржани у Гајдобри, Клеку, Шапцу, Сечњу. Учесници трибина били су правници, новинари, књижевници, универзитетски професори, културни и јавни радници и лични пријатељи Божидара Вучуревића. Са свих скупова пренета је јединствена порука: осуда српског режима и захтевање ослобађања Божидара Вучуревића.
Хапшење Божидара Вучуревића, градоначелника Требиња, још једног борца за одбрану српског народа у минулом грађанском рату , изазива општу забринутост и отвара питање да ли је тај рат окончан или се наставља против свих који су у њему на било који начин бранили свој народ.
Дошао је, ево, на ред и бивши градоначелник Требиња, чијом заслугом је овај град и цела Херцеговина, спасена не само од братоубилачких и верских сукоба већ и од окупације од стране тада проусташке хрватске државе. Још једна лажна потерница, још једна жртва политичког процеса, овог пута суђење песнику чије песничко дело само по себи стоји као одбрана своме творцу. Али, која вајда, јер какве чињенице могу икога да одбране ако се и хапшењем недужних покрива проусташка агресија тадашње хрватске војске на српску Херцеговину.
Ових дана и година сведоци смо највећих понижења нашег народа. То уживање нашим непријатељима последњих година приређују званичници ове државе, која се чудом још Србијом зове, додуше не цела и ко зна докле. Запањујућа је њихова спремност да удовољавају сваком захтеву суседне државе да се пред суд изводи такорећи свако ко је на било који начин узео учешћа у одбрани своје земље.
Давно је наш народ изгубио пастира доброг. Данашњи представници српски нису пастири народног стада већ вуци у јагњећој кожи који се у одсуству пастира придружују вуковима и нападају прво најбоље јединке.
„Срамни акт српског правосудног система и његове Владе и председника, да ухапсе Божидара Вучуревића и да му истражни судија Вишег суда у Шапцу одреди екстрадициони притвор, довео нас је данас овдје, а одвешће нас и у Шабац и у Београд. На овим мјестима хоћемо да кажемо издајничкој српској влади и председнику републике, да укупна политика у Србији није српска, него хрватска.
Они хапсе чак и оне Србе који су у наметнутом нам рату стали на страну свога народа на браник отаџбине, на оно парче српске земље ђе се стотинама година ништа није излегло него људсковина.
Божо Вучуревић им је засметао што је као хуманиста заштитио и Хрвате и Муслимане у Требињу - не треба њима светао пример Србина херцеговца – квари им намјеру да се лакше удварају НАТОвским злоковцима“ истакао је на протесту у Гајдобри генерални секретар Удружења Срба из Херцеговине Петар Бајчетић Пејо.
Вучуревићево хапшење и испоручивање Хрватској не може да помогне Србији и српском народу. Али може да послужи слугама који су овде на власти да још једном покажу своју оданост „пријатељима“ у Бриселу и Европској заједници.
„Хапшење Божидара Вучуревића је вишеструко - злослутно! Божидар Вучуревић није неки обични, неки „наш Божо“, он је симбол, он је метафора не само Требиња, него и целе наше Херцеговине. Он је у овом тренутку само најава будућих хапшења! А, на овај или онај начин, биће ухапшени и Требиње, и Љубиње, и Невесиње, и Билећа, и Гацко и Калиновик! И ми овде и наша Херцеговина и наш народ, поодавно смо у једној врсти предворја Хашког трибунала. Ми само чекамо на ред да прођемо ту савремену Проклету авлију! Наш Божидар Вучуревић је сигурно више пута пешке и свакако прошао Херцеговину уздуж и попреко. Промислимо само један правац, од родних Зубаца до Неретве. Из Зубаца је кренуо и Лука Вукаловић да ослобађа Херцеговину. Кад стигне у Теребиње, стиже у родно место Јована Дучића. Кад крене даље, стиже у родно место Светог Василија Острошког. Па још даље, стиже у Клепце, у родно место Светог Вукашина Мандрапe из Клепаца. Крене ли мало северније, стиже у место порекла великог Михајла Милорадовића, јунака и војсковође у чувеној Бородинској битки! А поред колико јама прође, у које су побацани Срби, од стране оних који траже изручење Божидара Вучуревића, њима да му суде - зар они (проусташки настројени) уопште могу српском јунаку праведно судити.
Кад млади Херцеговци, дођу у Београд, да навијају за српску репрезентацију, они својим стасом, својом младошћу, својом енергијом, они зачине, украсе и саме Теразије! А шта ми радимо!? Ту бескрајну и толико пута доказану љубав Херцеговаца према матици Србији, ми хоћемо да је претворимо у огорчење, у крајњој линији, чак и у мржњу! Али само према властодршцима, не према народу! Херцеговци воле Србију ништа мање него Шумадинци! Они су то као добровољци у Првом и свим ратовима доказивали својим животима.
Да ли је српској властели јасно шта губи, игнорисањем Херцеговине и Републике Српске!? Па сама Српска црква губи своја три свеца – Светог Василија Острошког, Светог Вукашина од Клепаца и Светог Петра Зимоњића! Они ће како ствари стоје и на чему се увелико ради постати грко-католички светитељи. Српски народ ће изгубити и колевку, најбогатија изворишта свог језика! Изгубиће своју најлепшу песму и причу, свог Тешана Подруговића, свог Старца Милију и свог Филипа Вишњића! Да не набрајам у недоглед.
Ево, нека се нађе било који појединац, установа, неки истраживачки институт, који ће доказати да је Божидар Вучуревић, заузео, освојио нешто туђе. Ако је био градоначелник, није био војни заповедник! А када би Херцеговци знали за неке Божове грехе, нека непочинства, неке злочине, па они сами би му најстрожије судили! Ми, Срби Херцеговци, у свим мукама наше прошлости, показивали смо, као ретко ко – свој понос и свој пркос!
Херцеговина је српском роду подарила више великана, светаца, песника и војсковођа, који својим делима и данас оправдавају наш понос! Са таквим осећањем поноса, ми у себи носимо једну драгоцену, једну моћну емоцију, моћно сазнање које увек треба да нас опомиње и које никад и нипошто не смемо изневерити!“ , рекао је на протесту у Сечњу новинар Милош Марковић.
Песник Божидар Глоговац истакао је да је народ који хапси своје песнике осуђен на пропаст и да је хапшењем Божидара Вучуревића ухапшена и његова особена поезија, његова богата духовитост и духовност. „А они гавранови из чувене епске песме што лете „изнад Шапца града бијелога“, не би данас, као некад, поручивали љуби Кулин-капетана, „Србија се умирит не може!“, него би имали све разлоге да болно загракћу „Србија се пробудит не може“!
„Ако постоји неки део српског народног корпуса који је увек размишљао и радио за опште-српско добро онда је то српска Херцеговина, која је кроз времена која памтимо, дала безброј жртава, ратника, војсковођа, мислилаца и светитеља за спас и напредак српског рода. И у протеклом грађанском рату и рату против многобројних помагача наших отпадника и рушитеља Херцеговци су сачували и територију и образ. Протекло је 20. година од завршетка рата и међународни суд заједно са нашим домаћим непријатељима није нашао довољно елемената да изведе на суд Божидара, а сад кад треба да се рат већ заборави и опрости људски, да се живот не обесмисли, покрећу се нови ратни покличи и хапшења оних који су се "у муци показали јунацима".
Зашто то чине наши вековни непријатељи јасно нам је као дан, а зашто ми то радимо сами себи? Има ли краја овим нашим понижењима и да ли је народном трпљењу крај на видику?
Крајње је време да се каже - е, сад је више доста, од сад не дамо више никог свог, ако смо још увек своји и ако мислимо бити своји на своме.
Хереговци су својим масовним скуповима дигли свој глас и изјаснили се да власти Србије не смеју испоручити Вучуровића према лажној оптужници Хрватске која би најрадије да јој испоручимо све Србе чија су им имена позната, да њиховим костима попуне јаме које нису већ попунили. Уколико се то ипак деси ми ћемо власти Србије прогласити окупационим и предузети према њима мере какве окупатор заслужује. Рубикон су већ давно прешли“, рекла је Јованка Иванишевић, секретар Удружења.

 • Гледај и нaгледај се Херцеговине

  Гледај и нaгледај се Херцеговине,
  Најстарије српске земље,
  Земље коју су походили првоапостоли
  Петар и Павле и еванђелист Лука,
  Земље која је била посјед св. Саве
  И која је изњедрила св. Василија чудотворца
  и многе часне оце, кнежеве, војсковође, научнике, професоре и домаћине
  ускоке , хајдуке и јуначке устанике Вукаловић Луке,
  изњедрила их и околним и далеким земљама несебично дала,
  а себи само њихове гене сачувала и опстала,
  сто пута из пепела устала и поново процвјетала.
  Гледај и нагледај се земље,
  земље која је расадник српства од памтивјека,
  све населила, а себе раселила није и неће док сунце грије.
  Гледај и нагледај се Херцеговине,
  земље сабијене између сињег мора и Морина,
  између Неретве и Плужина,
  некад много веће, а сад једва оволике.
  земље којој је море пред носом, а излаза на њег` вијековима нема,
  земље која је со околним земљама, а сама себи недовољно слана,
  земље вјековима окружене непријатељима,
  матици својој као предстража или претходница
  у кружну одбрану нагнана,
  и у небеса загледана и занебесана,
  земље са звијездама на дохват руке
  све су се звијезде сјатиле над Херцеговином и будно прате
  да кога небесника не изгубе,
  има их безброј а сви су их већ све избројалаи и имена им свима дали.
  Гледај и нагледај се Херцеговине,
  Земље без умјереног и очекиваног
  Тамо ђе очекујеш ријеку наћеш сув поток
  А на орловом куку извор,
  Земље у којој ријеке имају течна имена, а само понекад теку,
  И то само донекле, док не набасају на жедну земљу или стоку.
  Гледај и нагледај се Херцеговине
  земље пјесмом опјеване
  И распјеване у пјесми иза свега гласа
  Која заталаса вијекове давне и пробуди прeтке незнане
  Који су радујући се сусрету и животу први пропјевали иза свега гласа.

  Манастир Острог - Слава му и милост

  Црквина у снегу


Aктивности Удружења

 • 200 година рођења Његоша
 • ХЕРЦЕГОВАЧКО ВЕЧЕ 2011.
 • ИЗЛОЖБА ЕТНОГРАФСКИХ ЕКСПОНАТА ИЗ ЗБИРКИ МУЗЕЈА ХЕРЦЕГОВИНЕ ИЗ ТРЕБИЊА
 • ИЗЛОЖБА ЕТНОГРАФСКИХ ЕКСПОНАТА ИЗ ЗБИРКИ МУЗЕЈА ХЕРЦЕГОВИНЕ ИЗ ТРЕБИЊА
 • Нова година 2014.
 • Приредба у НИС-у
 • Раштанијада

Контакт информације

 • Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији
  21000 Нови Сад, Србија
  Адреса: Радничка 49
  Телефон: 021/6619-322
  Факс: 021/6619-322
  Email: udrsrbherc@gmail.com