ПОМОЗИМО ЂУРИШИ

ПОЗИВОМ НА БРОЈ 1412 ДАРУЈЕТЕ 1 КМ ЗА ЛИЈЕЧЕЊЕ ЂУРИШЕ ТЕПАВЧЕВИЋА ИЗ ГАЦКА

ПОМОЗИМО ДРАЖЕНУ

Оболелом Мостарцу је потребна наша помоћ

Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији

Изложба етнографских експоната из збирки музеја Херцеговине из Требиња

Удружење Срба из Херцеговине, њихових потомака и пријатеља у Војводини из Новог Сада, обележило је 2011. године мали празник поводом 20.година рада на међусобном повезивању Херцеговаца у Војводини, зближавању са Херцеговином и на изградњи пријатељских односа са другим удружењима и људима са којим овде живимо. Била је то и година у којој смо промовисали херцеговачку културну баштину у Војводини, посебно у местима где су се населили Херцеговци.

У оквиру гајдобранских Петровданских свечаности, Удружење је, заједно са Месном заједницом Гајдобра, било организатор презентације херцеговачке етно кухиње. Овом презентацијом гајдобрани су оживели укусе и мирисе трпезе наших предака. У оквиру презентације одржано је и, сада већ традиционално, такмичење у спремању раштана и гајдобранском вишебоју.

Једна у низу манифестација у години јубилеја била је изложба етнографских експоната из збирки Музеја Херцеговине, Одељења за етнологију, у Требињу и изложба слика и скулптура новосадских уметника пореклом из Старе Херцеговине, која је одржана од 07- 23.09.2011. године у Природњачком музеју у Новом Саду.

Знајући да је оно што уђе у народну песму или народну пословицу истинито, отварање изложбе у Природњачком музеју смо започели песмом „Нема раја без роднога краја, ни милине без Херцеговине“ у извођењу изворне групе „Звуци са камена“ и свирком на двојницама и диплама Војина Радојичића који су нас увели у већ припремљено парче родне груде.

У прављењу ове мале родне груде у Новом Саду помогли су нам – овдашње власти новчаном подршком, домаћини Природњачког музеја гостопримством, Музеј Херцеговине из Требиња са експонатима традиционалне херцеговачке одеће и покућства, сликари Биљана Ристић са својим окамењеним херцеговачким идилама и Вера Жигић са сликама наших светиња на подлози (гљива) коју су само херцеговци пре ње користили али за производњу ватре, и писац и вајар Радован Ждрале који је полудраго камење учинио драгим и многе заслужне ликове окаменио.

У поздравној речи, председник Удружења Младен Марковић је говорећи о активностима Удружења искористио прилику да најави и централну свечаност у години јубилеја, које ће бити одржано крајем новембра, а окупиће угледне личности из науке, друштвених делатности, културе и спорта и бројне певачке и фолклорне групе из Херцеговине и Војводине.

Говорећи о експонатима који одсликавају живот у типичној херцеговачкој кући, који су представљени на овој изложби, директорка Музеја Херцеговине из Требиња, Весељка Салатић истакла је, да су те предмете Срби из Херцеговине користили у свакодневном животу. Намена им је била разнолика, од употребних предмета, оруђа и оружја, предмета коришћених у домаћинству, те за верске православне обреде, до предмета потребних у технологији текстила, одевних предмета који су делови женског и мушког традиционалног херцеговачког костима, прекривача, ћилима, губера, ћебади, дека и остале одеће. Ту су, такође, токе, које су носили угледнији и имућнији, пушке кремењаче, кубуре, накит, ... - ови предмети, експонати представљају начин живота, културу и обичаје нашег народа. Већина тих предмета има и употребну и естетску вредност , што сведочи о истанчаном осећају за лепоту и вештину обраде - рекла је Весељка Салатић.

Говорећи о радовима новосадских уметника, ликовни критичар Сава Степанов је, напомињући да су ове слике и скулптуре настале на природним материјалима, истакао да природа и уметност имају много тога заједничког, јер уметност, као и природа, представља аутентично подручје животних и духовних манифестација.

Отварање изложбе зачинио је тихом свирком Војин Радојичић, народни гуслар и свирач на инструменту који најдубље понире у душе херцеговаца који су бар једном напасали „стада бијела“ и изворна група „Звуци с камена“ који су песмом прошетали кроз Херцеговину, уздуж и попреко.

Свечаност се завршила малом гозбом уз традиционална херцеговачка јела - сир из мјешине, уштипке, пите и црно вино.

За петнаест дана, колико је трајала поставка, изложбу је видело преко петсто посетилаца. Поред Херцеговаца који живе у Новом Саду изложбу су посетиле ђачке екскурзије из Сутјеске, Новог Сада, Гајдобре, предшколске установе, ... а од осталих посетилаца издвајамо бројне професоре са факултета, академике, стране туристе из Шведске, Велике Британије, Русије... Свакога дана у музеју је дежурао члан нашег Удружења, Бојан Миленић, који је био обучен у народну ношњу и као изворни Херцеговац давао потребне информације и објашњења посетиоцима.

Овом изложбом хтели смо да, управо из Природњачког музеја упутимо протест промотерима новог погледа на свет у коме није важно ко смо, од кога смо и одакле смо, како смо живели и како смо преживели све до данас, која нас је песма одржала, обућа главу сачувала, капа красила и љубав умножила. Можда ово и јесте право место да се подигне глас истине о ланцу живота који непрекидно сеже од постања и у коме је свака карика једнако важна да се ланац живота не прекине. Управо овакав амбијент нас опомиње да стражаримо над својом врстом и зато и улажемо труд да све што је у музејима похрањено из домена наше културе живљења, изнесемо на светлост дана и да му удахнемо нови дух живота, да не чами у тами, већ да нам свима буде присутно у кући бар у једном старачком, ако не девојачком ковчегу, који ћемо као заветни чувати ту поред савременог са довољно простора да свака генерација понешто своје вредно дода.

Знамо да је Херцеговцу, жељном земље, у Војводини најбоље, јер Војводина и Херцеговина имају исту одредницу (посед под управом војводе или херцега), разлика је само у томе што Херцеговина нема оно што сви херцеговци желе, а Војводина има оно што већина војвођана не жели.

Наше Удружење Срба из Херцеговине у Војводини се труди да бар постави путоказе да путеви нашег рода не зарасту у овом времену кад се многи мостови руше и друмови преоравају.

Емисија "Перископ" - поводом Изложбе етнографских експоната из збирки музеја Херцеговине из Требиња

 • Фотографије са изложбе


Aктивности Удружења

 • 200 година рођења Његоша
 • ХЕРЦЕГОВАЧКО ВЕЧЕ 2011.
 • ИЗЛОЖБА ЕТНОГРАФСКИХ ЕКСПОНАТА ИЗ ЗБИРКИ МУЗЕЈА ХЕРЦЕГОВИНЕ ИЗ ТРЕБИЊА
 • ИЗЛОЖБА ЕТНОГРАФСКИХ ЕКСПОНАТА ИЗ ЗБИРКИ МУЗЕЈА ХЕРЦЕГОВИНЕ ИЗ ТРЕБИЊА
 • Нова година 2014.
 • Приредба у НИС-у
 • Раштанијада

Контакт информације

 • Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији
  21000 Нови Сад, Србија
  Адреса: Радничка 49
  Телефон: 021/6619-322
  Факс: 021/6619-322
  Email: udrsrbherc@gmail.com