ПОМОЗИМО ЂУРИШИ

ПОЗИВОМ НА БРОЈ 1412 ДАРУЈЕТЕ 1 КМ ЗА ЛИЈЕЧЕЊЕ ЂУРИШЕ ТЕПАВЧЕВИЋА ИЗ ГАЦКА

ПОМОЗИМО ДРАЖЕНУ

Оболелом Мостарцу је потребна наша помоћ

Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији

Промоција књиге „Ганга“ проф. др Јове Радоша

У организацији новосадског одбора СПКД "Просвјета" у Руском Селу, крај Кикинде, у петак, 29.3.2013. одржана је промоција књиге "Ганга" аутора проф.др Јове Радоша.

У име домаћина скуп је, речима добродошлице, поздравио секретар Месне заједнице Имре Кабок и суорганизатор проф.др Петар Вуца.

Трибину је, испред организатора, отворила Јованка Иванишевић, а о књизи су, поред аутора, говорили и проф.др Љубомир Зуковић, подпредседник Академије наука и уметности Републике Српске и Милан Бјелогрлић, председник одбора СПКД "Просвјета" у Новом Саду.

Колики су значај песма и народно певање имали кроз многе године нашег памтивека, видимо по народним изрекама и послoвицама у које је уткана народна мудрост и искуство живота кроз многе векове, као жива и непорецива истина. Тако ће наш народ рећи, за неког ко посао ради лако и вешто, да то "ради ко с песмом", или "то је за њега песма" а не напор. А и кад се радило с муком песма је била излаз, одушак и окрепљење. Наш народ је најтеже периоде свог постојања после великих пораза и у ропству, преживео с песмом и уз њену помоћ те је тако и настала чувена изрека "песма нас је одржала, њојзи хвала". Старији људи и данас памте да се у нашем народу, а поготово у Херцеговини, певало у свим приликама где се састало двоје, а што је више то боље. Радост сусрета и дружења изражавала се песмом. Певало се лепо и сваки стих песме је права поетска слика живота и осећаја тренутка кад је спеван, те и данас можемо да кроз ове стихове из изворних народних песама да себи дочарамо квалитет живота из времена кад су настали. Певало се и у брду и у пољу, на путевима, на саборима, на сијелима, на свадбама, зборовима. Нису ретки били случајеви да се и у муци запева, да се брига и терет бар за тренутак са срца отера. Тако је наш народ некад с песмом живео и преживео до данас, преживео много теже патње од данашњих, које се, у недостатку народног певања, чине неиздрживе.

Књига коју смо представили, на један поетски начин приповеда управо о томе како се некад у Херцеговини преживљавaло с оскудном храном, што би народ рекао "с кором хлеба" и са раскошном песмом.

Књижевно вече у Руском Селу било је солидно посећено, а на крају из Ловачког дома разлегла се заједничка песма - она која се најдаље чује и најбоље звучи. Ако и није интересантна онима који у њој нису одрасли, специфична је и јединствена по стилу певања које странца може да забрине па и уплаши, а оне рођене у тој песми уздиже у облаке и висине са којих сагледава све своје претке и што је јача то је самом почеку ближа.

Будући да је ово једна од важнијих тема, које ће „Просвјета“ у свом раду неговати, а то је значај песме и певања у животу нашег народа некад и сад, новосадски одбор, уз сагласност промотера, намерава да са представљањем књиге "Ганга" настави обилазећи општинске центре по Банату у којима живе потомци херцеговачких колониста.

 • Фотографије - Промоција књиге „Ганга“


Aктивности Удружења

 • 200 година рођења Његоша
 • ХЕРЦЕГОВАЧКО ВЕЧЕ 2011.
 • ИЗЛОЖБА ЕТНОГРАФСКИХ ЕКСПОНАТА ИЗ ЗБИРКИ МУЗЕЈА ХЕРЦЕГОВИНЕ ИЗ ТРЕБИЊА
 • ИЗЛОЖБА ЕТНОГРАФСКИХ ЕКСПОНАТА ИЗ ЗБИРКИ МУЗЕЈА ХЕРЦЕГОВИНЕ ИЗ ТРЕБИЊА
 • Нова година 2014.
 • Приредба у НИС-у
 • Раштанијада

Контакт информације

 • Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији
  21000 Нови Сад, Србија
  Адреса: Радничка 49
  Телефон: 021/6619-322
  Факс: 021/6619-322
  Email: udrsrbherc@gmail.com