ПОМОЗИМО ЂУРИШИ

ПОЗИВОМ НА БРОЈ 1412 ДАРУЈЕТЕ 1 КМ ЗА ЛИЈЕЧЕЊЕ ЂУРИШЕ ТЕПАВЧЕВИЋА ИЗ ГАЦКА

ПОМОЗИМО ДРАЖЕНУ

Оболелом Мостарцу је потребна наша помоћ

Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији

Раштанијада

У оквиру гајдобранских Петровданских свечаности, Удружење је, у години у којој слави двадесетогодишњицу постојања, заједно са Месном заједницом Гајдобра, било организатор презентације херцеговачке етно кухиње. Била је то, пре свега, духовна трпеза, а потом и трпеза хлеба и језика, купуса и меса, трпеза лука и воде, што би рекли наши стари, маскирајући збиљу кроз шалу.

Као што се спремајући бесквасне хлебове Јевреји сећају дана кад су изашли из египатског ропства, тако се и ми у овим данима сећамо нашег изласка из Херцеговине, али за разлику од њих ми смо још заробљени њеним ведрим небом, ведрим духом, њеним култом округле софре и заједничке вечере за којом се сводио радни дан и доносио план за сутрадан молећи Бога, поштујући један другога, све по реду и како је Богу мило.

Овом презентацијом гајдобрани су оживели укусе и мирисе трпезе наших предака. У оквиру презентације одржано је и, сада већ традиционално, такмичење у спремању раштана и гајдобранском вишебоју.

Ма где да у панонској равници сретнете Херцеговца или Херцеговку, очи ће им заискрити на помен раштана и сира из мјешине. Кухиња њихових предака није од оних који заузимају велики број страница у светским куварима, али ова два производа Херцеговци, ма где да оду, носе са собом, као део идентитета. За њих вежу и своју одавно познату виталност и дуговечност. Из родног му, медитеранског залеђа, донели су га досељеници из Херцеговине, где је успешно хранио генерације, кад припрети глад. Од 2007. године, у Гајдобри се на Петровдан, окупе највећи мајстори кувања раштана, будећи давна и дивна сећања, на нека детињства проведена у Херцеговини, или на бакине кухиње неких минулих лета, кад су из равнице хитали у госте на кршевити југ. Зато се у том мирису што се дизао изнад бројних такмичарских котлића на Гајдобранској раштанијади било и усхићења и сете - из њих је мирисала Херцеговина, онаква какву чувају у успоменама и каквом се данас поносе далеко од ње.

Поред такмичења у кувању раштана и надметања у спортским дисциплинама, одржана је и ликовна колонија и изложба ручних радова Вредне руке Гајдобре.

У културно уметничком делу програма учествовали су народни гуслари и чувари народне традиције Славко Алексић, Славко Јекнић и Љубиша Атељевић, проф. др Јово Радош, песник Божидар Глоговац, кога је изнедрила Херцеговина, а он из њених њедара не излази, певачка група КУД - а Благоје Паровић.

 • Фотографије - Раштанијада


Фотографије са Раштанијаде 2011.

Контакт информације

 • Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији
  21000 Нови Сад, Србија
  Адреса: Радничка 49
  Телефон: 021/6619-322
  Факс: 021/6619-322
  Email: udrsrbherc@gmail.com